Milyen gyakran cseréljünk pelenkát?

pelenkacsere

Mennyi ideig legyen babánkon a pelenka? Ez az a kérdés, ami a közösségi háló különböző fórumain hatalmas vitákat szokott kirobbantani. Nézzünk át néhány ezzel kapcsolatos tényezőt!

A kismamák körében általános tévhitnek tudható be, hogy egy pelenka annál jobb, minél többet bír a picin. Bár itt fontos megjegyezni, hogy ez a pelus éjszakai használatára igaz.

Nappali használatkor érdemes átlagosan 3-4 óránként elvégezni a cserét, bár sok védőnő azt javasolja, hogy 2 óránként érdemes ellenőrizni a pelenka állapotát.

Ez levétel nélkül is könnyen megállapítható: ha még kevésbé vagyunk rutinosak, akkor hátulról a pelenkába nyúlva le tudjuk ellenőrizni a nedvesség állapotát, haladó szinten már tapintásra fogjuk tudni a pelenka súlyából, mikor jött el az a bizonyos csereidő.

A helyzeten könnyíthetünk, ha az egyre szélesebb körben elterjedt és kedvelt vizeletjelző csíkkal ellátott pelenkát választunk, így már kényelmesen, ránézésre meg tudjuk állapítani a pelenka telítettségét.

Mi történik, ha túl sokáig marad a picin a pelus?

  • Megnő az átázás lehetősége.
  • Nagyobb esély van a pelenkakiütés megjelenésére
  • Különböző fájdalmas fertőzések, illetve gomba kialakulása is előfordulhat, ugyanis nem egészséges, ha a pici a saját produktumában túl sokáig ücsörög. Ha ezek a tünetek észlelhetőek a picin, ne próbáljuk meg házilag kezelni, a lehető leggyorsabban forduljunk vele orvoshoz!

Hogyan kerülhetjük el a kellemetlen fertőzéseket, kiütéseket?

A legjobb módszer a megelőzésre, ha pelenkázáskor védőkrémet használunk, illetve melegebb időben érdemes minél többet pelus nélkül hagyni a picit, hogy megfelelő módon tudjon szellőzni a bőre.

Ilyenkor remek alternatívát nyújthat egy nedvszívó ágybetét, aminek alsó vízzáró rétege nem engedi át a szivárgó nedvességet, babánkat pedig így nyugodt lelkiismerettel (és tiszta matraccal) hagyhatjuk pelenka nélkül.

Tipp: Az ágybetét használata leszoktatási időben is remek segítségünkre lesz, így az esetleges pelus nélküli éjszakai baleseteket is kevesebb körülménnyel tudjuk kezelni a későbbiekben.

Mikor érdemes elvégezni a cserét?

A pelenka funkcióját tekintve a nedvesség elszívására lett kialakítva. Így nem szükséges minden vizelés után cserélgetni, viszont más helyzet adódik, ha megtörténik a nagydolog. Ebben az esetben törekedjünk a minél hamarabbi cserére!

A kisbabáknak még rendkívül gyors az anyagcseréjük, így ha nem szeretnénk csere utáni azonnali „meglepetésre” bukkanni, érdemes a cserét etetés után elvégezni.

Hosszabb út előtt, illetve altatást megelőzően mindenképpen tegyük tisztába a picit! Éjszakára válasszunk lehetőségeink szerint nagyobb méretű, vagy jobb nedvszívással rendelkező pelenkát!

Erre ad remek alternatívát Sleepy Sensitive pelenkánk, ami páratlan nedvszívó tulajdonságainkat köszönhetően elősegítheti az éjszaka átalvását.

Ha további kérdésed lenne, keresd csapatunkat bátran Facebook elérhetőségünkön, szívesen segítünk! 🙂